
15 milyonu aşkın zeytin ağacıyla Türkiye’nin zeytin başkenti olan Ayvalık, 20. Uluslararası Zeytin Hasat ve Turizm Festivali ile hem ekonomisini hem turizmini canlandırıyor. 16-19 Ekim 2025 tarihlerinde düzenlenecek olan festival, üreticiden ihracatçıya, esnaftan sanatçıya kadar tüm kesimlerin desteğiyle bölgeye önemli bir hareketlilik getirecek.
Festival; Ayvalık’ın tescilli coğrafi işaretli zeytinyağının dünyaya tanıtımı, iç pazarda farkındalık oluşturulması ve sürdürülebilir turizm için stratejik bir rol üstleniyor.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, festivalin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini artırdığını vurgularken şu sözlerle zeytinyağının önemine dikkat çekti:
“Zeytin altından da değerlidir. Ayvalık zeytinyağı sadece bir ürün değil; bir kültür, bir miras, bir kimliktir. Festivalimiz bu değeri hem korumak hem de daha geniş kitlelere ulaştırmak için önemli bir araç.”
Festivalde ayrıca:
-
Girişimciler ve müstahsiller için pazar alanları kurulacak,
-
Zeytinyağı üretiminde kaliteyi artırmaya yönelik workshoplar ve paneller düzenlenecek,
-
Spor turizmine katkı sağlayan deniz etkinlikleri ile alternatif turizm alanları öne çıkarılacak.
Bu yıl da zeytinyağı tüketimini artırmak ve uluslararası pazarlarda Ayvalık markasını güçlendirmek amacıyla önemli tanıtım ve iletişim faaliyetleri yürütülecek.
Festivalin, Ayvalık ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlaması bekleniyor. Turizm sezonunun son günlerinde Ayvalık, bu hasatla yeniden canlanacak.