
Balıkesir Üniversitesi, doğa dostu bir projeyle adından söz ettiriyor. Üniversitenin Çağış Kampüsü’nde başlatılan arıcılık projesiyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en kaliteli balları arasında yer alacak düzeyde bal üretildi!
TÜBİTAK destekli projede, arılara zarar veren zararlılara karşı borat temelli özel bir nanosolüsyon kullanıldı. Bu sayede kimyasal kalıntı bırakmadan arılar korunurken, tamamen doğal yöntemlerle yaklaşık 800 kg bal üretildi.
Projeyi yürüten ekip, BAÜN’ün üç fakültesinden akademisyenler ve Novalabs Kimya A.Ş. uzmanlarından oluşuyor. Kullanılan çözüm hem arıların sağlığını koruyor, hem de balda hiçbir bor birikimi bırakmıyor.
Yapılan analizlerde üretilen balın prolin değeri çok yüksek (500 mg/kg civarında), şeker oranı ise çok düşük (%2’nin altında) çıktı. Bu da bu balın hem doğal hem de üst kalite olduğunu gösteriyor.
Proje sorumlusu Doç. Dr. Hakan Tavşanlı, “Arılar kampüsün temiz florasında çalıştı, biz ise doğayla uyumlu bir çözüm geliştirdik. Sonuç ise hem arılar hem insanlar için kazanç oldu.” dedi.