Son zamanlarda Google gibi büyük arama motorlarının üzerine düştüğü bir SEO kriteri: Hız. Günümüzde web siteleri için önemi giderek artan bu kavram için yakın zamanda site hızı ölçen yazılımlar geliştirilmiş ve web sitesi geliştiricileri için bu alanda gelişimlerini kontrol etmeleri sağlanmıştır. Her üründe ve hizmette olduğu gibi web sitelerinin de işlevselliği kullanıcılar için ilk dikkat edilen noktadır. Ergonomik ve ziyaretçiler tarafından tekrar tekrar tercih edilen bir web sitesinin en belirgin özelliklerinden biriyse site hızıdır. Hızlı web sitelerinde ziyaret sürelerinin uzadığı görüldüğü gibi, siteden aldığı hizmetten memnun kalan ziyaretçilerin sonraki aramalarında aynı siteye yönelmesi de kaçınılmaz olur. Bu durum arama motorları algoritmasına göre web sitesinin üst sıralara taşınmasına zemin hazırlayacağı için bir sitenin başarısını ölçen kriterlerden birinin hız olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Hızlı Bir Web Sitesinin Sağladığı Avantajlar
Eğer “Ben sitemin içeriğine güveniyorum, teknik özellikleri kusursuz olmasa da olur.” diyorsanız yanılıyorsunuz! Araştırmaların çoğu, bir siteye 3 saniye içerisinde erişim sağlayamayan kullanıcıların o siteden ayrıldığını gösteriyor. Gelin beraber teknik anlamda sitenizi hızlandırmanın size sağlayacağı avantajlara bakalım!
Kullanıcı Geri Bildirimi ve Devamlı Ziyaretçi Kazanımı
Unutulmamalıdır ki, web sitelerinin temel amacı ziyaretçilerine, tıklama nedenlerine uygun bir deneyim sunabilmektir. Bunun yolu; site başlığıyla uyumlu bir içerik hazırlamak, spam ve virüsleri siteden uzak tutmak ve tabii ki hızlı yüklenme ile kaliteyi desteklemekten geçer. Tıkladığı her site edindiği deneyimini zihnine kazıyan ve internetteki zamanını daha verimli değerlendirmek isteyen kullanıcıların kara listesine girmek istemiyorsanız, bu üç maddeyi aynı anda sağlayan bir siteye sahip olmanız gerekir. Hatta ziyaretçilerinizi etkilemek için elinizde tek bir şans olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır: Çünkü bir ziyaretçinin tekrar aynı siteyi tercih etmek için nedenlere ihtiyacı vardır. Hızlı yüklenen ve site içerisindeki link yönlendirmelerinin hızlı olduğu bir web sitesi, var olduğu kategori içerisinde diğer rakiplerine karşı 1-0 önde başlayarak ziyaretçi sayısını zamanla arttıracaktır.
SEO Uyumu ve Bounce Rate Değerinin Düşmesi
Kişisel deneyimlerinizden de çıkarım yapabileceğiniz üzere, yüklenmesini birkaç saniye beklemek zorunda kaldığınız siteleri hemen terk etme eğiliminde olursunuz ve tıkladığınız sitenin alternatiflerine bakmak için arama listesine dönüş yaparsınız. Yaşadığınız bu deneyim elbette arama motorları tarafından monitörize edilmektedir. Bu takip işlemi sonucu elde edilen değere bounce rate değeri denir. Eğer veriler, bir siteyi tıklar tıklamaz terk eden ziyaretçi sayısının fazla olduğunu gösteriyorsa, sitenin güvenilirliği ve kalitesi arama motoru tarafından şüpheyle karşılanmaya başlar. Arama motoru optimizasyonunda en önemli adımlardan biri haline gelen hız kriteri, sitelerin arama listesindeki konumu ile direkt bağlantılıdır.
Web sitenizin erişilebilirliği ihtimaline dinamit koyan bu değer, sitenize tıklayan ziyaretçilerin hemen ayrılması (2-10 saniye içerisinde) ile birlikte yükselir ve bu durum arama motorları tarafından hoş karşılanmaz. Bounce rate değeri yüksek olan siteler algoritma sırasına göre hızlı bir düşüş yaşarlar. Bu da üst sıralara çıkabilmek için ekstra efor, zaman ve maddi kaynak dökmenizi gerektirecek bir süreci başlatır. Bounce rate değerinin yüksek rakamlarda seyir alması halinde web sitenizin tasarımı için ayırdığınız zaman, sitenin içeriği için yaptığınız araştırmalar vb. uzun uğraşlar sonucu oturttuğunuz kendinize ait sistem hiçbir kullanıcıya ulaşmayacaktır. Bu noktada çabalarınızın tamamen boşa gideceğini de göz önünde bulundurmalısınız.
Yani hızlı bir siteye sahip olmak otomatik olarak bounce rate değerinizi düşürecek, erişilebilirliğinizi daha stabil ve yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır.
Web Sitenizi Hızlandırmak için Ne Yapabilirsiniz?
Hızın ne kadar önemli olduğu konusunda hemfikir olduğumuza göre bir sitenin yavaşlamasına ne neden olur, bu sorunlar nasıl elimine edilebilir ve hızlı bir site idealine ulaşılabilir, siz sitenizi daha hızlı hale nasıl getirebilirsiniz bir de ona bakalım.
- Doğru Bir Hosting Firması Seçmek
Hosting firmasının size sunacağı hizmet hızı, sitenizin hızına doğrudan etki edeceği için kaliteli bir firma ile çalışmak önemlidir. Yatırımlarınızın ve emeğinizin doğru bir şekilde işlediğinden emin olmak için bilinen ve kullanıcıların hizmetinden memnun kaldığı hosting firmalarına yönelmeniz gerekmektedir.
- Tema Seçimine Gerekli Özeni Göstermek
Tema seçimi denildiğinde aklınıza sadece bir hediyenin dış ambalajı geliyor olabilir; ama bu eksik bir düşünce olacaktır. Belirlediğiniz temanın görüntüsü kadar işlevselliği ve hızı da önem arz etmektedir. WordPress, tema seçerken o temayla ilgili yorumları, etkin yükleme sayısını, son güncelleme tarihini ve uyumluluk bilgilerini görüntüleme imkanı da sağlar. Bu bilgiler eşliğinde temanın hızı hakkında ön bilgiye sahip olunabilir. Bunun yanında farklı bir kod yazarının temasını kullanmanız da mümkündür, ancak sonradan yüklenilen temaların hızıyla ilgili problemler baş gösterebilir. Tema görünümlerine bazen kendimizi kaptırabilsek de ekstra element ve aşırı yüklemeden kaçınmak sitenizin hızı için daha sağlıklı olacaktır. Çünkü bir siteye tıklandığında yerini almasını beklediğimiz elementler ne kadar çoksa, site o kadar yavaş çalışacaktır. Bu nedenle ihtiyacınızı karşılayacak işlevleri taşıyan temalara yönelmek ve tasarım kalabalıklığından kaçınmak sizin için daha doğru olacaktır.
- Veritabanı Optimizasyonu
Sitenizi ilk kurduğunuzda, içinde bulunduğunuz sektör ne olursa olsun veriler düzenlidir ve sadece işe yarayan bilgileri barındıran içerikler mevcuttur. Zamanla veri yığılması gerçekleşir ve artık işe yaramayan, kullanılmayan bir atık veri yığını meydana gelir. Bunun pek çok nedeni olabileceği gibi en belirgin nedenlerinden biri bilginin sürekli kendini yenilemesi ve eski bilgilerin zamanla işlevselliğini kaybetmesidir.
Veritabanı optimizasyonu, yığılan atık verilerin temizlenmesi ve işlevsel bilgilerin ön plana çıkarılması bakımından önemlidir. Sürekli temizlenen bir sitenin yüklemelerde veri yüzünden pürüz yaşaması söz konusu olmayacaktır.
- Resim Optimizasyonu
Görüntü kalitesi yüksek bir resim yüklemek ile siteye aşırı yükleme yapmak arasında ince bir çizgi bulunur. Web sitenizin görünüşü bakımından kaliteli görsellere sahip olması elbette önemli ve bundan vazgeçmenize de gerek yok. Resim optimizasyonu, bir resmin görüntü kalitesini düşürmeden dosya boyutu olarak daha küçük bir hale getirerek siteye hızlı yüklenmesine olanak sağlayan bir araçtır. Bu işlem sonucunda sitenizin görünümüne zarar vermeden resimler ekleyebilir, siteye aşırı yükleme yapılmasından da kaçınmış olursunuz.
- Yer Aldığınız Sektör
Her ne kadar sitenizi hızlı hale getirmenin yolları fazla olsa da bazen yapabileceğiniz çok az şey bulunur. Hizmet verdiğiniz sektörün yoğunluğu ya da içeriği, doğası gereği kalabalık bir sektörse, bu bağlamda sıkıntılar yaşamanız mümkündür. Örneğin; eğlence, otomotiv, seyahat gibi sektörlerin medya, komut ve still dosyaları bakımından kaynak sayısı fazla olduğu için yüklenmesi daha uzun zaman alır.
- Üçüncü Taraf Komut Dosyaları
YouTube, Google AdSense, Twitter gibi sitelerde sıklıkla karşılaştığımız elementler; üçüncü taraf komut dosyası olduğu için öncelikli olarak yüklenir ve ancak bu yükleme tamamlandıktan sonra siteniz yüklenmeye başlar. Haliyle bu durum gecikmelere neden olmaktadır. Siteniz için hiçbir üçüncü taraf eklentisi yapılmaması gerçek dışı bir beklenti olacağı gibi, birkaç tane ek bileşen sitenizi belirgin şekilde yavaşlatmak konusunda zaten etkin bir rol oynamaz. Gömülü bileşen sayısının fark edilir biçimde çok olması halinde ise sitenizde tıkanmalar meydana gelecektir.
- LazyLoad Kullanımı
LazyLoad, bir sayfaya ait bileşenlerin tıklanma esnasında ihtiyaç duyulmadığı takdirde çağırılmaması ve böylece aşırı yüklemeye mani olunmasını sağlayan bir sistemdir. Medya yoğunluğu fazla olan sitelerde, yönlendirme linkine tıklayan kullanıcılar sadece tıkladıkları sayfadaki elementleri görecekleri için tüm sitenin yüklenmesini beklemek zorunda kalmazlar. Sayfa hızına doğrudan bir ivme kazandıran bu sistem kullanıcını deneyimine de olumlu yansır.
Kolay Yönetilebilir JetPress Panel
Bilindiği üzere, sıfırdan bir web sitesi kurmak ve takibini yapmak temeli sağlam bir bilgi birikimi gerektirir. Ancak yazılımsal ve sistemsel detaylara hakim olmayan ve bunları öğrenmekle ilgili bir istekte bulunmayan kullanıcılar için WordPress Hosting hizmetleri de tercih edilebilir. WordPress Hosting’de her site için ayrılan CPU ve RAM miktarı diğer sisteme göre daha fazla olduğu için, site hızı bakımından avantajlı konuma gelmiş olursunuz. JetPress Panel ise Natro.com’un sunduğu bir WordPress site kontrol panelidir. Teknik detaylara boğulmadan, tek tıkla tüm sitelerinizi bir yerden kontrol edebilirsiniz. Site bileşenlerinize ve sitenizin sahip olduğu ziyaretçi trafiğine adapte olabilecek bir hosting hizmetidir.