
Şu an bu yazıyı okurken bile bir veri izi bırakıyorsunuz. Tam olarak bu sebeple verilerin neden sızdığına dair bu blog yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Veri sızıntılarının genel olarak iki yaygın nedeni vardır:
İç Tehditler: Erişim izinlerini kötüye kullanan ve kurum dışına veri aktarmaya çalışan kötü niyetli kişiler veya hassas verileri yanlışlıkla ifşa edenler nedeniyle meydana gelir.
Dış Tehditler: Kimlik avı veya kötü amaçlı yazılım gibi teknikler kullanarak güvenlik çevresine giren ve hassas verilere erişim sağlayan yabancı saldırganlar tarafından oluşan veri sızıntılarıdır.
Ağ DLP ile Endpoint DLP Arasındaki Fark Nedir?
Bu sızıntıları önlemek adına gelişen teknolojinin kendisi ise Veri Kaybını Önleme yani Data Loss Prevention – DLP’dir. Bilgi kaybı riskini en aza indirmek ve veri kullanım modelini ve riskli iş süreçlerinin görünürlüğünü sağlamak üzere tasarlanmış ürün olup; genel olarak iki ana başlıkta kategorize edilebilir: Ağ DLP’leri ve uç nokta DLP’leri.
Ağ DLP’leri, web uygulamaları, e-postalar ve şirketin farklı veri aktarım mekanizmaları gibi ağ iletişimleri üzerinden hassas bilgilerin kaybolmasını önler. Bu çözümler, kuruluşların ağ üzerinden veri akışını izlemesine ve kontrol etmesine olanak tanır.
Uç nokta DLP’leri ise uç noktadaki hassas verileri tanımlar ve korur. Kuruluşlar, bir uç nokta DLP’yi dağıtarak, depolama cihazları yoluyla veri sızıntısını önleyebilir ve bir cihaz şirket ağının dışındayken verileri koruyabilir. Bu çözümler, Fikri Mülkiyetin korunmasına ve veri koruma yönetmeliklerine uygunluğun sağlanmasına yardımcı olur.
Uç Nokta Güvenliği Nedir?
Uç nokta güvenliği, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, mobil cihazlar ve daha fazlası gibi uç noktaların güvenliğini sağlama sürecini ifade eder. Giderek daha fazla kuruluş BYOD (Kendi Cihazını Getir) politikalarını ve uzaktan çalışma stratejilerini benimserken, uç nokta güvenliği giderek daha önemli hale geliyor. Uç nokta güvenlik çözümleri, veri kaybını önleme, şifreleme, iç tehdit koruması, veri sınıflandırma, ayrıcalıklı kullanıcı kontrolü ve daha fazlası gibi çeşitli özellikler ve işlevler içerebilir.
Neden Endpoint Protector DLP’yi Seçmelisiniz?
Endpoint Protector by Cososys, şirketlerin İnternet üzerinden dosya aktarımları (e-posta istemcileri, web tarayıcıları veya anlık mesajlaşma uygulamaları gibi) dahil olmak üzere birden fazla veri akışını izlemesine ve kontrol etmesine olanak tanıyan gelişmiş bir uç nokta Veri Kaybını Önleme (DLP) çözümüdür – Bulut (iCloud, Google Drive, Dropbox gibi)-. Çözüm ayrıca, uyumluluk için gerekli olan uç noktalarda veri görünürlüğü sağlar. Endpoint Protector, esneklik ve ayrıntılı denetimin yanı sıra çoklu dağıtım seçenekleri sunar.
Endpoint Protector, herhangi bir başarılı DLP stratejisi için önemli ve bütünleyici bir başlangıçtır:
1. Uç Noktadan Başlayan veri koruması sunar
2. 30 dakikadan kısa sürede çalışır duruma gelir
3. Gerçek platformlar arası çözüm sunar
4. Müşterilerin ihtiyaçlarını ilk sıraya koyan DLP çözümüdür
5. Kullanıcı dostu ara yüz ve kullanım kolaylığı sunar