Bilişim sektöründe birçok üretkenlik programının yer aldığı paket programlara ofis uygulamaları adı verilir. Bu paketlerin içerisinde en az bir tane kelime işlemci, bir tane hesap tablosu ve bir tane de sunum uygulaması yer almaktadır. Günümüzde ücretli ve ücretsiz olmak üzere birçok farklı ofis paket programı bulunmaktadır. Bilgisayar programları listesi çeşitliliğe sahiptir. Bu çeşitlilik kullanıcının konforu ile verimliliğini artırsa da tercih sırasında çeşitli kararsızlıklar yaşanabilir. Bu yazımızda ihtiyaçlarınıza yönelik en iyi ofis programı tercihinde bulunmanızı kolaylaştıracak soruların yanıtlarını keşfedebilirsiniz.
Ofis Programları Nelerdir?
Ofis programları günümüzde kapalı ya da açık kaynak olmak üzere birçok marka ve geliştirici tarafından geliştirilen paket programlardır. Ofis programlarının en bilineni Microsoft Office’dir. Ücretli bir paket olan Microsoft Office sunduğu uygulamalarla birçok işyerinin ihtiyacını karşılayabilecek ve dijitalleşmesini sağlayabilecek özelliklere sahiptir. Bununla beraber son yıllarda gelen bulut teknolojileri özellikleri sayesinde ofis uygulamaları daha kapsamlı çalışma imkânı da sunmaktadır.
En İyi Ücretsiz Ofis Programları
Bazı bilgisayar programları açık kaynak kodlu olduğu için kullanıcılara ücretsiz sunulmaktadır. Bunların başında da LibreOffice gelmektedir. 2010 yılında OpenOffice’in Sun Microsystems tarafından satın alınmasından sonra buradan çatallanarak ortaya çıkan LibreOffice, günümüzün en popüler ücretsiz ofis programları arasında yer alır. LibreOffice içerisine Writer, Calc, Impress, Draw, Math ve Base pc programları bulunmaktadır
Popüler ücretsiz bilgisayar programları arasında dikkat çeken bir diğer program ise FreeOffice. FreeOffice’in geliştiricisi 1987 yılından beri ofis yazılımı geliştiriyor. Paketin içerisinde TextMaker, PlanMaker ve Presentations programları yer alıyor.
En yaygın ücretsiz ofis programlarından birisi de Apple tarafından geliştirilen iWork. iPhone, iPad ve Mac bilgisayar sahiplerine ücretsiz olarak sunulan iWork’un içerisinde Pages, Numbers ve Keynote yer alıyor. Ancak iWork uygulamaları sadece Apple’a özel. Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlarda bu programlar çalışmıyor.
Profesyoneller İçin Ücretli Ofis Programları
Profesyonel uygulamalar söz konusu olduğu zaman akla gelen ilk paket, Microsoft Office olur. 1989 yılından beri kullanımda olan Microsoft Office, 2000 yılında mobil cihazlara ve 2010 yılında da bulut hizmetine başladı. Hem Windows hem de macOS platformlarında kullanabilen Microsoft Office, günümüzde en çok tercih edilen ofis uygulamaları paketi olma özelliğini taşıyor. Kurumlar için Microsoft 365 uygulamaları içerisinde Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Publisher ve Access yer alıyor. Bununla beraber daha birçok e-posta, takvim, toplantı, içerik, yönetim, planlama ve intranet uygulamaları da mevcut.
Bir diğer popüler ücretli ofis paketi de Google tarafından sunulan Google G Suite. G Suite, Google’ın bireysel kullanıcılar için ücretsiz olarak sunduğu Drive ekosisteminin kurumlar için olan gelişmiş versiyonu olma niteliğini taşıyor. MS Office’ten sonra en çok tercih edilen ücretli ofis uygulaması olan G Suite içerisinde kurumsal Gmail, Drive, Docs, Sheets ve Slides gibi bireysel kullanıcıların aşina olduğu hizmetlerin yanı sıra Forms, Sites, Keep, Cloud Search, Jamboard, Apps Script, Calendar ve daha birçok hizmet yer alıyor. Google G Suite’i rakiplerinden ayıran en önemli özelliği ise tamamen bulut üzerinden çalışabilmesi.
Çalışırken Hangi Bilgisayar Programlarını Tercih Etmelisin?
Günümüzde şirketlerin dijitalleşme ihtiyaçları her zamankinden daha fazla. İş takip programları büyük bir verimlilik sunarken bilgisayar programları zaman tasarrufunu mümkün kılıyor. Her ne kadar birçok paket artık ihtiyaçların önemli bir kısmını giderse de bu konuda Microsoft Office liderliğini koruyor. Günümüzde dijital kurumsal hayatta MS Office altın standart olarak kabul ediliyor. Diğer paket programların önemli bir kısmı Office uygulamalarının dosyalarını uyumlu bir şekilde açılabiliyor olsa da dosyalarda çeşitli bozulmalar meydana geliyor. Bununla beraber Microsoft Office içerisinde geniş yelpazede uygulamalar bulunuyor. Önemli e-mail, takvim ve iş akış yönetimi uygulamaları, Microsoft Office’i rakiplerinden öne çıkarıyor.
Ofis Programlarının Faydaları
Ücretli ya da ücretsiz ofis programları beraberinde birçok avantaj getiriyor. Bunların başında da pratiklik geliyor. Özellikle Word, Pages ya da Docs gibi kelime işlemciler ve Excel, Numbers ya da Sheets gibi hesap tabloları işletmelerin dijital dünyada işlerini çok kısa sürede yerine getirmesini sağlıyor. Bununla beraber arşivler de dijital ortama aktarılarak güvenli bir alanda saklanabiliyor.
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bulut teknolojisi de ofis programlarına önemli bir avantaj getirdi. Microsoft Office, Google Workspace ve Apple iWork uygulamalarında artık bir dosya üzerinde aynı anda birden çok kişinin çalışması mümkün. Bununla beraber kullanıcılar birbirlerinin yaptıkları değişiklikleri de görebiliyor. Bu sayede daha koordineli ve düşük hata payına sahip bir çalışma ortamı sağlanıyor.